Ukelele vasthouden

Ukelele vasthouden

Een reden dat veel volwassenen en vooral ook kinderen moeite hebben met een akoestische gitaar leren is het formaat. Die klankkast is eigenlijk best groot en je moet flink wat (centi)meters afleggen met je vingers om een nummer te spelen. Een ukelele vasthouden is een ander verhaal, dit kleine instrument grijp je zo vast. Tot je ontdekt dat die lange armen aan je lijf eigenlijk niet helemaal goed zitten om een ukelele vast te houden. Geen paniek, we leggen op deze pagina uit hoe je een ukelele vasthoudt zonder kleerscheuren of spierpijn!

Hoe moet je een ukelele vasthouden?

Het is niet vreemd dat de ukelele zo populair is de laatste tijd. Er zijn eigenlijk geen instrumenten die zo klein en tegelijkertijd zo veelzijdig zijn. Of je moet echt een kei zijn op de blokfluit… Een ukelele neem je overal mee naartoe, je legt ‘m aan de kant als je andere dingen moet doen en je kunt binnen korte tijd een heel aardig eindje leren strummen.

Maar je zult het instrument wel goed vast moeten houden. De meeste spelers zullen strummen met de rechterhand en de grepen nemen met de linkerhand. Ook linkshandigen omdat het anders lastig kan worden.

Dit is de basis houding:

  • Houd het instrument dicht tegen je borstkast, met de hals parallel met de vloer.
  • Laat het gewicht van de ukelele rusten in je rechterarm.
  • Houd de hals in je linkerhand, een stukje onder de bovenkant.
  • Druk je duim tegen de achterzijde van de hals, laat je vingers over de toets vallen.
  • Buig je rechterarm bij de elleboog, laat je hand een beetje op de snaren rusten.
  • Strummen en picken doe je met je wijsvinger.

Zorg dat je niet verkrampt zit, houd je schouders los. Als je merkt dat je gespannen bent dan moet je een andere houding aannemen. Linkshandige spelers kunnen het instrument omdraaien en de snaren andersom leggen. Ukeleles voor linkshandigen zijn een flink stuk duurder.

Is een ukelele vasthouden makkelijk voor kinderen?

Als je geen zin hebt om bijna ieder jaar een groter maatje gitaar voor een opgroeiend kind te kopen, dan is een ukelele misschien een betere optie. Kleine handen met korte, dunne vingers zijn ideaal om de ukelele vast te houden. Omdat de snaren van nylon gemaakt zijn snijden ze ook minder dan stalen snaren wat het spelen comfortabeler maakt.

Kun je een ukelele vasthouden met grote handen?

Omdat de hals smaller en korter is dan bij een gitaar het geval is, zul je als reus met grote handen en lange vingers misschien denken dat een ukelele vasthouden niet mogelijk is. Dit valt echt reuze mee. Als je lange, dunne vingers hebt kun je juist veel grepen heel makkelijk pakken. Met name mensen met vrij korte, wat dikkere vingers hebben moeite om sommige grepen echt goed te pakken. Het moet raar lopen als het niet mogelijk is, toch hebben juist mensen met korte vingers doorgaans wat meer moeite met spelen.

Welke maat ukelele past bij jou?

Met vier standaard maten ukelele (sopraan, concert, tenor en bariton) zit er toch wel wat verschil in formaat en speelstijl. Toch maakt het niet zoveel uit met je ukelele vasthouden. De bariton is aanzienlijk groter dan de sopraan en concert uitvoering, de kast is ook wat dikker, toch zijn ze allemaal goed hanteerbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *