Ukelele noten

Ukelele Noten

Er zijn twaalf noten in muziekschrift, dit geldt ook voor de ukelele. Afhankelijk van het instrument zul je wel specifieke noten gebruiken om te stemmen. Hoe ukelele noten en akkoorden werken leggen we uit op deze pagina.

Wat zijn de standaard ukelele noten?

In de eerste plaats is het goed om te weten dat er meer soorten ukeleles bestaan, die worden niet altijd op dezelfde wijze gestemd. Dan kun je per stijl, genre of techniek ook nog op een meerdere manieren stemmen. Laten we beginnen met eenĀ  standaard soprano, concert of tenor ukelele. Die stem je op G4, C4, E4 en A4. De C is de middelste C terwijl G, E en A de noten boven de middelste C zijn.

Er is een verschil tussen noten om te stemmen en noten op de frets. Laten we die even apart nemen.

Ukelele noten om te stemmen

Dit zijn de toonhoogten die gebruikt worden om de snaren van het instrument te stemmen. De snaren worden aangedraaid tot ze zonder in te drukken (open snaar) een specifieke toon ten gehore brengen. De standaard stemming hebben we zojuist al genoemd, de bariton ukelele is de enige standaard uke die op een andere wijze gestemd wordt. Ook uitvoeringen met meer dan 4 snaren zullen op een andere wijze gestemd worden. Jazeker, er zijn ukeleles met 5, 6 of zelfs 8 snaren.

Voor de duidelijkheid nog een keer; de standaard stem noten voor soprano, concert en tenor ukeleles zijn G-C-E-A met de C als midden C en de rest boven de midden C. Het is mogelijk om de G een octaaf lager te stemmen, of de G onder de midden C in plaats van erboven.

Bij een bariton ukelele ligt het iets anders. De standaard noten zijn in dit geval D, G, B en E met de D, G en B onder de midden C en de E boven de midden C. De bas ukelele noten wordt gestemd op E1, A1, D2 en G2.

Ukelele noten op de frets

Dit zijn de toonhoogten die gespeeld worden als de snaar wordt ingedrukt op een specifieke fret op de hals van het instrument. Iedere fret zorgt voor een halve noot hoger in klank. Als je de G snaar neemt en die op de tweede fret indrukt dan hoor je een A, op de vierde fret een B en op de vijfde fret een C. Als je dus op de twaalfde fret de snaar inhoudt dan hoor je een G op precies een hele octaaf hoger.

Hoe kun je een ukelele stemmen?

Je kunt een app op je smartphone downloaden waarmee je snaarinstrumenten kunt stemmen. Naast gitaar kun je vaak ook andere instrumenten stemmen zoals ukeleles. Het is wel mogelijk dat je voor deze apps moet betalen, of bij het gebruik van meer geavanceerde mogelijkheden of manieren van stemmen moet upgraden.

De beste optie om de ukelele noten perfect te stemmen is het gebruik van een chromatisch stemapparaat. Die bevestig je op de gitaar en je kunt dan precies aflezen op welke toonhoogte de snaar gestemd is. Vaak zal de kleur veranderen van rood (niet gestemd) naar geel (bijna gestemd) en groen (helemaal) gestemd. Als het mogelijk is stel je het stemapparaat in op 440 Hz in plaats van symbolen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *