ukelele les

Ukelele Les

Wil je ukelele les volgen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan deze pagina voor alles wat jij moet weten over ukelele les volgen.

Is ukelele spelen moeilijk?

Een ukelele heeft meestal 4 snaren, dat zijn er twee minder dan een gitaar die 6 snaren heeft. Dat is dus hetzelfde als een basgitaar, toch speel je een ukelele meer als een gitaar. De vier snaren kun je op verschillende manieren stemmen, de standaard stemming is G-C-E-A waarmee je in de G toonaard speelt. Er zijn 180 akkoorden mogelijk, toch kun je met 4 akkoorden al honderden liedjes spelen.

De ukelele behoort tot het meest eenvoudige snaarinstrument om te leren, met een beetje ukelele les kun je zowel de klassiekers leren spelen als de laatste pop songs.

Welke akkoorden moet ik leren op een ukelele?

In de eerste plaats is het leuk om te zien dat je de terminologie al onder de knie hebt, ‘uke’ is namelijk de term die muzikanten zelf vaak gebruiken. Met een keuze uit 180 verschillende akkoorden die verstopt zitten op die kleine hals is het begrijpelijk dat het erg ingewikkeld klinkt. Focus je in eerste instantie op de 4 basis akkoorden en ga dan pas verder met de rest. Met G majeur, C majeur, D majeur en E mineur onder de knie speel jij de sterren van de hemel. Van Bob Dylan tot aan Taylor Swift speel je de populairste songs in iedere gewenste stijl.

Waar kun je ukelele les volgen?

Er zijn helaas niet zoveel muziekscholen die ukelele les aanbieden. Je kunt natuurlijk eerst gitaar leren spelen en dan overstappen, maar dan ligt de drempel om muziek te maken direct weer een stuk hoger. Je kunt ook ukelele les online volgen. Dat kost je geen rib uit je lijf, je kunt oefenen wanneer het even uitkomt en met mobiel internet heb je een ukelele muziekschool in je pocket.

Hoe begin je met ukelele spelen?

Je hebt al kunnen lezen dat 4 akkoorden voldoende is om enorm veel nummers te spelen. Die akkoorden pak je met één hand maar wat doe je met de andere? Met fingerpicking kun je alle kanten uit maar dat is niet iets waar je mee moet beginnen. Voor dit soort geavanceerde technieken moet je eerst wat ukelele les volgen. Begin liever eerst met strummen, je speelt dan alle snaren van de ukelele tegelijkertijd. Naast de eenvoudig wijze van strummen kun je zo ook oefenen om maat te houden.

Je kunt het beste met een 4/4 maat beginnen, dan is tellen makkelijk en kun je de focus leggen op tellen en maat houden. Strummen kan van boven naar beneden of van beneden naar boven. In eerste instantie zul je van boven naar beneden strummen, later kun je gaan oefenen in opwaarts strummen. Je blijft dus niet op de snaren maar beweegt je hand weer naar boven toe.

Je hoeft er geen pijn voor te lijden

Een bijkomend voordeel van ukelele les ten opzichte van gitaar leren spelen is dat ukeleles nylon snaren hebben. Western gitaren en elektrische gitaren hebben meestal stalen snaren die flink in je vingers kunnen snijden. Een ukelele spelen levert daarmee veel minder pijn op wat zeker in het begin wel zo prettig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *