Ukelele les voor kind

Ukelele les voor kind

 

De ukelele staat meerdere keren in het Guinness World Records boek, waaronder de grootste ukelele ter wereld die bijna 4 meter lang is. Een ander record is heel interessant voor kinderen die een instrument willen leren spelen; de ukelele is het meest eenvoudige instrument om muziek mee te maken. Daarom is ukelele les voor een kind ideaal. In tegenstelling tot veel andere instrumenten is de drempel om te beginnen heel eenvoudig terwijl er toch volop ruimte is om je spel te verbeteren en de complexiteit uit te bouwen. Maar voordat we daar zijn aanbeland zullen we eerst uitleggen waarom ukelele leren spelen letterlijk kinderspel is.

Wat is een ukelele precies?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een ukelele niet zomaar een kleine gitaar. Hoewel beide instrumenten behoren tot de familie van luiten heeft de ukelele slechts 4 snaren terwijl de gitaar standaard 6 snaren heeft. Het kleine snaarinstrument is gebaseerd op de Portugese cavaquinho, een soortgelijk instrument dat in Zuid-Amerikaanse landen populair is. De ukelele werd voor het eerst gemaakt door Portugese houtbewerkers die naar Hawaï reisden en daar de het oorspronkelijke ontwerp van de cavaquinho wat zouden aanpassen. Zo is het echt een Hawaïaans snaarinstrument met wortels in Portugal.

Waarom ukelele voor een kind?

Het lijkt een leuk idee om je kind vioolles te laten nemen, jouw zoon of dochter zal het in eerste instantie vast ook een leuk idee vinden. Tot je een maand of wat verder bent en je kind de motivatie heeft verloren en je zelf helemaal gek bent geworden van dat kattengejank. De viool is een prachtig instrument maar de instapdrempel ligt gewoon erg hoog.

Een gitaar is al wat meer toegankelijk, voor kinderen kan het formaat een probleem zijn. Daarom zijn er allerlei maten gitaren bedacht voor kinderen tussen pakweg 3 en 12 jaar oud. Heel leuk maar wees wel bereid om iedere twee jaar een nieuwe gitaar te kopen.

De ukelele is zelfs in de ‘grote’ bariton uitvoering nog heel compact waarmee het ook voor kortere armpjes en kleinere vingertjes heel goed te bespelen valt. Je hoeft geen instrument op de groei te kopen omdat een uke nou eenmaal niet groot van formaat is.

Minder snaren, minder pijn

Voor de leek zal het niet direct opvallen, toch heeft een ukelele slechts 4 snaren terwijl een gitaar 6 snaren heeft. Eigenlijk zijn het de eerste 4 snaren die je op gitaren tegenkomt maar dan is de eerste snaar een octaaf hoger gestemd. Er zijn hierdoor minder akkoorden combinaties mogelijk maar met 180 opties kun je eigenlijk alle nummers spelen. Zowel klassiek als pop. Een ander voordeel is het gebruik van nylon snaren, dit is hetzelfde als met een klassieke Spaanse gitaar. Deze snaren snijden niet in de vingers zoals met stalen snaren het geval is, wat het speelplezier aanzienlijk zal doen toenemen.

Ukelele les voor een kind kan overal

Het volume van een ukelele is aanmerkelijk zachter dan een gitaar, viool of drumstel. Dit maakt oefenen een stuk minder belastend voor de omgeving. Door de eenvoud van de vier snaren speelt een kind al snel popnummers moeiteloos mee. Ook wat betreft prijs is een ukelele een instrument dat het risico waard is om te nemen. Tussen 50 en 100 euro koop je al een goede ukelele voor beginners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *