Ukelele kopen?
Inhoudsopgave
Wil je een ukelele kopen? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat er tien types ukelele te koop zijn? Op deze pagina geven we een overzicht van deze types en helpen we je om een ukelele te kopen die bij je past.
10 soorten ukelele
Eigenlijk zijn er 4 standaard types ukelele, daarnaast zijn er nog 6 andere types. Laten we ze allemaal even in het kort bekijken:
- Soprano: Dit is het kleinste model met een standaard stemming van G-C-E-A.
- Concert: Deze uitvoering is iets groter en heeft dezelfde standaard stemming van G-C-E-A.
- Tenor: Ook deze ukelele kun je weer op G-C-E-A stemmen en is weer iets groter van formaat.
- Bariton: De lengte is gelijk aan de tenor met het verschil dat de kast wat breder is. Dit zorgt voor een voller geluid, je stemt deze versie standaard op D-G-B-E.
Dat waren de standaard formaten, dan zijn hier nog 6 speciale uitvoeringen.
- Guitaar: De ‘guitarlele’ heeft in plaats van 4 snaren net zoals een gitaar 6 snaren, zo kun je meer akkoorden spelen.
- Bas: De stemming is hier E-A-D-G en de body is van een bariton ukelele.
- Banjo: De ‘bajolele’ klinkt als een banjo maar heeft een kleiner formaat.
- Elektrisch: Deze ukelele kan met versterking worden gespeeld. Een losse microfoon op een standaard model kan uiteraard ook.
- Sopranino: Deze mini-ukelele is nog kleiner dan normaal en heeft 10 fretten.
- Ananas: Dit model lijkt meer op de traditionele luit wat zorgt voor een hoger volume en andere klank.
Met name de eerste vier modellen kom je vaak tegen bij een ukelele kopen. Kijk altijd goed om welk type het gaat, en kies het instrument dat aansluit op jouw manier van spelen.
Welke ukelele kopen?
Je kunt voor enkele tientjes al een ukelele kopen. Dit zijn leuke decoratie ukes maar om echt mee te spelen schieten ze tekort. De materialen zijn dun en van lage kwaliteit, de constructie is gewoon niet goed. Als je de snaren op spanning zet trek je de hals soms al krom. Deze goedkope ukeleles hebben het instrument een slechte naam gegeven. De ukelele wordt vaak gezien als ‘speelgoed’ gitaar voor kleuters terwijl het gewoon een volwaardig snaarinstrument is. Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven voor een goede uke, het kán trouwens wel als je echt serieus bent en een dikke portemonnee hebt. Enkele populaire merken zijn:
Cordoba
Dit merk is gespecialiseerd is snaarinstrumenten met nylon snaren, naast klassieke gitaren maken ze ook ukeleles. Ze maken gebruik van zeer goede materialen en de bouwkwaliteit is uitstekend.
Kala
Dit merk is de Casio of Yamaha van ukes, dat is geen kritiek. Hier bedoelen we mee dat ze een enorm breed assortiment aan modellen bieden, van leuke instap ukeleles van rond de 50 euro tot aan high-end modellen die 1000 euro kosten.
Martin
Als je echt serieus bent met muziek dan kun je misschien beter een Martin ukelele kopen. Schrik niet, de prijzen voor deze handgemaakte instrumenten kunnen oplopen tot 5000 euro en zelfs meer.
Er zijn nog meer merken met kwalitatief goede ukeleles in hun assortiment zoals die van het bekende gitaar merk Fender. Kijk ook naar reviews van gebruikers om een keuze te maken.