Blog

Ukelele Akkoorden

Is een Ukelele makkelijker om te leren spelen dan een gitaar? Een Ukelele heeft vier snaren, een gitaar zes. Dat lijkt eenvoudiger. Maar een viool heeft ook maar vier snaren en dat instrument is juist heel moeilijk om te leren spelen. Om letterlijk en figuurlijk grip te krijgen op die ‘kleine gitaar’ is het goed om te beginnen met Ukelele akkoorden. Daarmee leg je de basis om al jouw favoriete nummers te spelen.

Welke akkoorden heeft een ukelele?

Met slechts vier snaren zou je denken dat er minder Ukelele akkoorden mogelijk zijn dan op een gitaar. Dat is niet het geval, je kunt alle akkoorden spelen die op andere instrumenten mogelijk zijn. Een akkoord is niets anders dan drie of meer tonen die samen een harmonie vormen. Er zijn vier snaren, afhankelijk van het model zijn er 12 tot 22 frets. Met een eenvoudige Ukelele kun je met gemak 1000 akkoorden spelen.

Ukelele akkoorden

Nou ja, met gemak … je moet ze eerst wel leren natuurlijk! Het enige wat je nu hoeft te weten is dat er geen harde limiet is aan het aantal Ukelele akkoorden. Alles wat je wilt spelen kun je leren spelen zolang je gebruik maakt van goede lessen met documentatie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw favoriete nummer niet te spelen valt op een Ukelele. Je kunt alleen niet zomaar gebruik maken van standaard gitaar tabs en chords op het internet omdat deze schema’s uitgaan van zes snaren en een andere stemming. Verder op deze pagina leggen we uit hoe het standaard GCEA akkoorden schema werkt op de Ukelele.

Ukelele noten

Je hebt zojuist geleerd dat het aantal Ukelele akkoorden haast oneindig is. Hoe zit het met de noten op een Ukelele? We kunnen je geruststellen want hierbij ligt het aantal aanzienlijk lager. Er zijn namelijk twaalf noten die je moet leren om alle mogelijke combinaties te maken. Om het eenvoudig te houden zullen we de toetsen op een piano als uitgangspunt nemen omdat de noten daar netjes geordend naast elkaar liggen.

Als eerste zijn er zeven witte toetsen in deze volgorde: C D E F G A B. Daarna herhalen deze zeven noten weer maar dan een octaaf hoger naarmate je verder naar rechts gaat op het klavier. Dan zijn er nog de vijf zwarte toetsen ofwel halve noten. Die liggen tussen C en D, D en E, F en G, G en A, A en B. Tussen E en F, B en C is geen zwarte toets. Zo kom je op zeven plus vijf is twaalf noten.

Op een Ukelele speel je dus met dezelfde twaalf noten maar omdat iedere snaar een andere stemming heeft wordt het wat lastiger om iedere noot te vinden. Je moet namelijk de snaar op de juiste fret indrukken om een noot te spelen. Omdat iedere snaar anders is gestemd liggen dezelfde noten op een andere positie. Door meerdere snaren op de juiste fret in te drukken en alle snaren te spelen krijg je die mooie akkoorden die lekker klinken.

Hoe lees je Ukelele akkoorden?

Er zijn meerdere manieren om de snaren te stemmen. Door een snaar strakker of juist losser aan te draaien verandert de klank. Als de snaar strakker aangespannen wordt dan zal de toon hoger worden, als de snaar juist minder strak is dan wordt de toon lager. De standaard manier van stemmen voor een Ukelele is G C E A. Als ezelsbruggetje kun je de zin onthouden “Goats Can Eat Anything”. Dit betekent dat iedere snaar bij het spelen zonder de snaar op een fret in te drukken die basis toon heeft. Als het een concert Ukelele betreft dan stem je op G4 C4 E4 A4. Als je die samen speelt zonder snaren in te drukken dan speel je een C6 akkoord met G als de laagste noot.

Ukelele G Akkoord

Dit is de bovenste snaar en wordt gestemd op G. Je kunt hiervoor een stemapparaat gebruiken die je plaatst op de hals van je Ukelele.

Ukelele C Akkoord

Dit is de volgende snaar en wordt gestemd op C. Naast een stemapparaat kun je ook een app gebruiken die ‘luistert’ met de microfoon van je smartphone. De temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de stemming.

Ukelele E Akkoord

Dit is de snaar erna en deze wordt gestemd op E. Zeker met een nieuwe Ukelele of een nieuw set snaren zal de stemming na verloop van tijd veranderen. Stem dus regelmatig even de snaren opnieuw.

Ukelele A Akkoord

Dit is de onderste snaar die wordt gestemd op A. De beste manier van stemmen is op je gehoor maar dit vereist wel oefening. Probeer regelmatig te spelen met andere mensen, anders loop je het risico dat je verkeerd leert luisteren omdat je wellicht overal nét een beetje ernaast hebt gestemd.

Als je gaat spelen op basis van tabs houd er dan rekening mee dat snaar 1 de onderste snaar is en 4 de bovenste snaar.

Ukelele snaren volgorde

Bij de standaard Ukelele stemming is de onderste snaar G, de volgende C, dan E en de bovenste is de A noot. Als je de eerste fret indrukt dan zal de klank een halve toon hoger worden. Laten we de eerste G snaar als voorbeeld nemen:

Open string is G

Eerste fret is G♯/A♭

Tweede fret is A

Derde fret is A♯/B♭

Vierde fret is B

Vijfde fret is C

Zesde fret is C♯/D♭

Zevende fret is D

Achtste fret is D♯/E♭

Negende fret is E

Tiende fret is F

Elfde fret is F♯/G♭

Als je op de twaalfde fret komt dan speel je G op een octaaf hoger dan de open snaar. Als je een Ukelele hebt met meer frets dan zal de ‘chromatische schaal’ weer herhalen, net als op een piano. Dit werkt precies hetzelfde bij de andere drie snaren. Zo kun je een enorme variatie aan noten én Ukelele akkoorden spelen.

Ukelele akkoorden liedjes

Als je op zoek gaat naar Ukelele bladmuziek dan kan de notatie erg ingewikkeld zijn. Je ziet dan rijen met noten en aanwijzingen zoals de lengte van de noot. In plaats van letters moet je bladmuziek en notatie leren lezen. Dat is op zich al een grote uitdaging, met akkoorden schema’s of tabs wordt het een stuk eenvoudiger om Ukelele liedjes te spelen. Je moet nog steeds de grepen leren maar je hoeft dan niet bladmuziek te lezen. In plaats daarvan lees je akkoorden die overeenkomen met grepen op het fretboard.

Met name popliedjes maken gebruik van een zeer beperkt aantal akkoorden. Veel nummers kun je met pakweg vier akkoorden meespelen. Als er wat afwijkende akkoorden zijn dan kun je die uiteraard ook leren spelen of ‘strum’ gewoon door en je merkt het vaak nauwelijks. Enkele populaire en eenvoudige nummers om te leren spelen op de Ukelele zijn:

 1. I’m Yours van Jason Mraz. Dit nummer in het originele akkoordenschema is erg lastig maar als de noten getransponeerd worden dan kun je met slechts vier akkoorden (C G Am F) dit nummer spelen.
 2. Counting Stars van One Republic heeft een eenvoudig akkoordenschema dat steeds herhaalt en daarmee perfect is om jouw strumming te oefenen. Herhaling is de sleutel naar succes bij het leren van de Ukelele.
 3. Riptide van Vance Joy is bedrieglijk eenvoudig wat betreft de akkoorden, het is de manier van strummen waar de uitdaging in zit. Als je akkoorden onder controle hebt dan kun je hiermee variatie in strum technieken oefenen.
 4. Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars is niet een nummer dat je direct zou verwachten als Ukelele liedje, met de drie basis akkoorden is dit zeker een goede keuze voor beginners. Met een beat erbij voel je de funk door je hele lichaam.

Hoewel de G C E A de standaard manier van stemmen is kun je ook akkoorden schema’s vinden met een andere manier van stemmen. Als je met mensen samen speelt die een andere stemming op hun instrument hebben dan kun je gebruik maken van een capo. Dit klemmetje zorgt ervoor dat je andere noten speelt met de grepen die je gewend bent. Zo kun je razendsnel nog veel meer Ukelele akkoorden spelen!

Joekelille

Joekelille is een single van Nico Haak en de Paniekzaaiers. Het was hun vierde single, die redelijk succes had in Nederland. Nico Haak maakte voornamelijk (wat toen werd gezien als) geinige liedjes bestemd voor feesten en partijen. Een regulier studioalbum is van zijn band nooit verschenen. Joekelille is verbastering voor ukelele, volgens Haak hét muziekinstrument voor iedereen.

Geen Joekelille maar Ukelele

Bekijk hier de bekende video van Nico Haak Joekelille

Joekelille leren spelen

Wil jij graag Joekelille leren spelen en online joelelille les volgen? Klik hieronder op de link en start vandaag nog met je eerst Joekelille les.

Ukelele leren spelen

Ukelele vasthouden

Een reden dat veel volwassenen en vooral ook kinderen moeite hebben met een akoestische gitaar leren is het formaat. Die klankkast is eigenlijk best groot en je moet flink wat (centi)meters afleggen met je vingers om een nummer te spelen. Een ukelele vasthouden is een ander verhaal, dit kleine instrument grijp je zo vast. Tot je ontdekt dat die lange armen aan je lijf eigenlijk niet helemaal goed zitten om een ukelele vast te houden. Geen paniek, we leggen op deze pagina uit hoe je een ukelele vasthoudt zonder kleerscheuren of spierpijn!

Hoe moet je een ukelele vasthouden?

Het is niet vreemd dat de ukelele zo populair is de laatste tijd. Er zijn eigenlijk geen instrumenten die zo klein en tegelijkertijd zo veelzijdig zijn. Of je moet echt een kei zijn op de blokfluit… Een ukelele neem je overal mee naartoe, je legt ‘m aan de kant als je andere dingen moet doen en je kunt binnen korte tijd een heel aardig eindje leren strummen.

Maar je zult het instrument wel goed vast moeten houden. De meeste spelers zullen strummen met de rechterhand en de grepen nemen met de linkerhand. Ook linkshandigen omdat het anders lastig kan worden.

Dit is de basis houding:

 • Houd het instrument dicht tegen je borstkast, met de hals parallel met de vloer.
 • Laat het gewicht van de ukelele rusten in je rechterarm.
 • Houd de hals in je linkerhand, een stukje onder de bovenkant.
 • Druk je duim tegen de achterzijde van de hals, laat je vingers over de toets vallen.
 • Buig je rechterarm bij de elleboog, laat je hand een beetje op de snaren rusten.
 • Strummen en picken doe je met je wijsvinger.

Zorg dat je niet verkrampt zit, houd je schouders los. Als je merkt dat je gespannen bent dan moet je een andere houding aannemen. Linkshandige spelers kunnen het instrument omdraaien en de snaren andersom leggen. Ukeleles voor linkshandigen zijn een flink stuk duurder.

Is een ukelele vasthouden makkelijk voor kinderen?

Als je geen zin hebt om bijna ieder jaar een groter maatje gitaar voor een opgroeiend kind te kopen, dan is een ukelele misschien een betere optie. Kleine handen met korte, dunne vingers zijn ideaal om de ukelele vast te houden. Omdat de snaren van nylon gemaakt zijn snijden ze ook minder dan stalen snaren wat het spelen comfortabeler maakt.

Kun je een ukelele vasthouden met grote handen?

Omdat de hals smaller en korter is dan bij een gitaar het geval is, zul je als reus met grote handen en lange vingers misschien denken dat een ukelele vasthouden niet mogelijk is. Dit valt echt reuze mee. Als je lange, dunne vingers hebt kun je juist veel grepen heel makkelijk pakken. Met name mensen met vrij korte, wat dikkere vingers hebben moeite om sommige grepen echt goed te pakken. Het moet raar lopen als het niet mogelijk is, toch hebben juist mensen met korte vingers doorgaans wat meer moeite met spelen.

Welke maat ukelele past bij jou?

Met vier standaard maten ukelele (sopraan, concert, tenor en bariton) zit er toch wel wat verschil in formaat en speelstijl. Toch maakt het niet zoveel uit met je ukelele vasthouden. De bariton is aanzienlijk groter dan de sopraan en concert uitvoering, de kast is ook wat dikker, toch zijn ze allemaal goed hanteerbaar.

Ukelele leren spelen boek

Muziek leren uit een boek lijkt in het begin een beetje vreemd, muziek moet je horen toch? We leven in een tijdperk dat ieder liedje te streamen valt op Spotify en ieder populair nummer met noten en voorbeelden op YouTube te vinden is, toch was er een tijd dat mensen leerde uit boeken. Kun je ukelele leren spelen met een boek? En zo ja, met welk boek moet je dan beginnen? De beste boeken om ukelele te leren spelen hebben we op deze pagina verzameld.

Kun je ukelele leren spelen uit een boek?

Er zijn steeds meer methoden om iets te leren. Met computers, spelletjes en internet ligt alle kennis uit de historie van de mensheid aan je voeten, waarom zou je dan een stoffig oud boek kopen? Muziekstukken worden gecomponeerd en opgeschreven, dat is al eeuwenlang zo. Denk bijvoorbeeld aan bladmuziek. Ukelele is een instrument dat relatief eenvoudig te spelen valt, met slechts enkele akkoorden kun je al veel nummers meester maken. Je hebt dan wel de juiste ukelele akkoordenschema’s nodig, en interessante liedjes om je te motiveren zijn uiteraard ook belangrijk.

Voor iedere stijl een ukelele lesboek

Ukelele leren spelen uit een boek is eigenlijk een heel goede methode omdat je zo vaak als wilt kunt lezen en studeren. Ook als je even geen instrument bij de hand hebt. Het is ook heel fijn dat de keuze zo groot is, terwijl het instrument juist zo klein is. De laatste pakweg 10 tot 15 jaar is het aantal ukelele spelers enorm toegenomen, daardoor is het assortiment ukelele lesboeken ook flink uitgebreid.

Ukelele leer je spelen met deze boeken

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hier zijn een aantal lesboeken waar er vast enkele tussen zitten die passen bij jouw niveau en interesse:

 • Het Koala Ukelele voor Kinderen Boek wordt geleverd met CD en DVD en is geschikt voor kinderen die beginnen met lessen.
 • Wise Publications Ukulele Case Chord Book is een uitstekend boek met akkoorden voor zowel beginners als gevorderde spelers.
 • Elise Ecklund is een populaire vlogger die ook een boek heeft uitgebracht met songs voor de ukelele.
 • Wil je de nummers van Ed Sheeran spelen op de ukelele? Ook daar is een boek voor geschreven.
 • 101 Hits for Ukulele is een must-have voor iedere serieuze ukelele speler.

Is één boek voor ukelele leren spelen voldoende?

Je kunt beter met één boek beginnen, anders loop je het risico dat de aanpak en methode verschilt. Er zijn namelijk meerdere manieren om je instrument te stemmen en andere types ukelele om te bespelen. Als je niet goed oplet dan loop je het risico van alles door elkaar te leren wat erg verwarrend kan zijn. Begin daarom liever met een goede introductie en breid jouw collectie vervolgens verder uit.

Is leren uit boeken voldoende?

Lesboeken vormen de basis van jouw uke spel. Leer de theorie, begrijp hoe dit instrument en de muziek die je speelt in elkaar zit en bouw daar op verder. Boekenwijsheid is zeker niet voldoende, het zal ook saai worden. Speel met vrienden, bekijk filmpjes online of volg een online cursus om jouw spel beter te maken en er ook meer plezier aan te beleven. Je kunt dan steeds weer terugvallen op je boeken als dit nodig is.

Ukelele kopen Marktplaats

Je hoeft niet meer naar de muziekwinkel om een instrument aan te schaffen, online bestel je met een klik en je bent klaar! Het aanbod is ook nog eens veel groter dus nog een goede reden om thuis een bestelling te plaatsen. Je kunt een ukelele kopen op Marktplaats maar is dit wel een goed idee? Naast de voordelen en nadelen geven we op deze pagina ook een aantal tips bij een ukelele kopen via Marktplaats.

Kun je een ukelele kopen op Marktplaats?

Op Marktplaats kun je enorm veel artikelen kopen, van goedkope afdankertjes tot luxe artikelen die splinternieuw zijn. Uiteraard kun je ook een ukelele kopen op Marktplaats. Daarbij is er onderscheid te maken in drie categorieën:

 • Particuliere verkopers die een gebruikte ukelele willen verkopen.
 • Winkels die nieuwe instrumenten leveren.
 • Muziekwinkels die inruil ukeleles verkopen via Marktplaats.

Professionele handelaren, experts en consumenten verkopen hier dus allemaal instrumenten, dit kan vergelijken wel een beetje lastig maken. Er is namelijk geen standaard manier om productinformatie te bekijken, en adverteerders kunnen extra betalen voor een plekje bovenaan. De eerste optie is dus niet altijd de beste keuze voor jou.

Is online een ukelele kopen veilig?

Op Marktplaats is er onderscheid te maken tussen levering aan huis per post of zelf ophalen. Sommige aanbieders bieden beide opties aan. Instrumenten per post verzenden hoeft geen probleem te zijn, er is natuurlijk wel een risico op schade of iets dergelijks. Een artikel moet dus goed ingepakt zijn. Bij betaling zijn er opties waarbij je verzekerd bent als er niet geleverd wordt, welke garantie op de ukelele zit is niet altijd duidelijk. Er zijn diverse webshops die een heel goede service leveren, sommige zijn minder zorgvuldig. Recensies lezen kan dan wat meer zekerheid bieden maar zeker weet het natuurlijk nooit. Als een winkel een nieuw product via internet koopt dan heb je recht op 14 dagen zichttermijn. Bevalt het product niet en is het ongebruikt of onbeschadigd dan mag je dit artikel retour zenden. Dit is niet zo bij particuliere verkoop, ook niet als iemand een ongebruikte ukelele met bonnetje verkoopt.

Waarom een tweedehands ukelele kopen?

Je kunt dus kiezen tussen een nieuwe of gebruikte ukelele, waarom dan kiezen voor tweedehands? Vanwege de prijs waarschijnlijk, je moet uiteraard wel goed opletten of er nog verzendkosten bijkomen en hoeveel dit is. Dan is er altijd het risico dat je een kat in de zak koopt. Er zijn zeker goede occasions die je voor een prikkie kunt kopen, je moet er wel een beetje geluk mee hebben. Soms kun je de ukelele aan huis ophalen en het instrument even bekijken voor je afrekent.

Tips voor een ukelele kopen

Er zijn particuliere en zakelijke verkopers, de verkoopvoorwaarden zullen hierdoor verschillend zijn.
Een ukelele voor beginners kun je tussen 50 en 100 euro kopen, helemaal nieuw.
Soms kun je het instrument eerst bekijken en uitproberen voor je betaalt.
Let goed op de beschrijving en stel vragen als er iets niet helemaal duidelijk is.

Naast een ukelele online kopen kun je ook online ukelele lessen volgen, zo kun je volledig digitaal met je nieuwe hobby beginnen!

Welke ukelele voor beginners?

Wil je ukelele leren spelen maar weet je niet welk model je moet kiezen? Lees dan snel verder want op deze pagina lees je welke ukelele voor beginners geschikt is, welke prijs je ervoor moet betalen en wat eigenlijk de verschillen zijn tussen de verschillende modellen.

Wat kost een ukelele voor beginners?

Een ukelele die met de hand gebouwd is kan je 5000 euro kosten, daarvoor kun je 100 ukeleles voor beginners kopen. Voor pakweg 5 tientjes kun je namelijk al een leuk instap modelletje kopen. Reken voor een beginners ukelele tussen 50 en 200 euro. Afhankelijk van je budget kan dit een peuleschil of even sparen zijn, het is zeker een instrument dat voor de meeste mensen bereikbaar is.

Enkele betaalbare ukeleles voor beginners zijn:

 • Makala Dolphin Soprano: Laat je niet foppen door de prijs van ongeveer 70 euro, deze plastic ukelele is beter dan je zou verwachten én in veel leuke kleurtjes leverbaar.
 • Lanikai Soprano: Dit model is gemaakt van laminaat hout die met name geschikt is voor strumming. Zorg wel dat je regelmatig de snaren stemt.
 • Donner Concert: Dit is “The Real Deal” die in een complete starter kit leverbaar is en goed op stemming blijft.

Er zijn nog veel meer goede ukes voor minder dan 100 euro verkrijgbaar.

Wat maakt dure ukeleles beter?

De voornaamste zaken die luxe ukeleles beter maakt zijn de kwaliteit van de materialen en de kwaliteit van de constructie. Een betere houtsoort zal een mooiere klank geven, sterker zijn en er vaak ook mooier uitzien. De bouwkwaliteit heeft veel invloed op de klankkleur en de stemming. Een goedkope ukelele zal wat vaker gestemd moeten worden. Als je boven de 500 euro uitkomt dan worden de verschillen wel steeds kleiner en moet je wel heel serieus zijn met je instrument om de hogere aanschafprijs te verantwoorden.

Is een tweedehands ukelele kopen interessant?

Sinds COVID-19 in 2020 op volle kracht de wereld veroverde is de verkoop van ukeleles enorm toegenomen. Mensen zaten vaker thuis en waren op zoek naar een hobby. Dan zie je een paar leuke video’s op internet en je wilt zelf beginnen met spelen. Ukeleles voor beginners zijn daarom haast niet aan te slepen. Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die na even oefenen toch tot de conclusie komen dat dit instrument toch geen ideale match blijkt te zijn. Bij tweedehands weet je natuurlijk niet wat je koopt en er zit geen garantie op. De prijs voor een nieuwe ukelele voor beginners ligt dermate laag dat een nieuw exemplaar kopen doorgaans een betere optie is.

Moet je een ukelele kopen?

Als je twijfelt om een ukelele voor beginners te kopen, dan is het geen slecht idee om eens in je omgeving te kijken of er iemand is met een ukelele. Je kunt dan even testen voordat je zelf de stap neemt. Aangezien je voor pakweg 50 euro al een redelijke ukelele kunt kopen hoeft het uiteraard geen grote investering te zijn. Een paar setjes snaren, een stemapparaat en misschien een beschermhoes en je bent klaar. Als je de smaak te pakken hebt dan kun je altijd nog upgraden naar een nieuw model en je oude exemplaar houden om mee te nemen of te oefenen. Het is uiteraard ook mogelijk om jouw ukelele aan een nieuw beginners door te verkopen of cadeau te geven!

Ukelele les voor kind

 

De ukelele staat meerdere keren in het Guinness World Records boek, waaronder de grootste ukelele ter wereld die bijna 4 meter lang is. Een ander record is heel interessant voor kinderen die een instrument willen leren spelen; de ukelele is het meest eenvoudige instrument om muziek mee te maken. Daarom is ukelele les voor een kind ideaal. In tegenstelling tot veel andere instrumenten is de drempel om te beginnen heel eenvoudig terwijl er toch volop ruimte is om je spel te verbeteren en de complexiteit uit te bouwen. Maar voordat we daar zijn aanbeland zullen we eerst uitleggen waarom ukelele leren spelen letterlijk kinderspel is.

Wat is een ukelele precies?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een ukelele niet zomaar een kleine gitaar. Hoewel beide instrumenten behoren tot de familie van luiten heeft de ukelele slechts 4 snaren terwijl de gitaar standaard 6 snaren heeft. Het kleine snaarinstrument is gebaseerd op de Portugese cavaquinho, een soortgelijk instrument dat in Zuid-Amerikaanse landen populair is. De ukelele werd voor het eerst gemaakt door Portugese houtbewerkers die naar Hawaï reisden en daar de het oorspronkelijke ontwerp van de cavaquinho wat zouden aanpassen. Zo is het echt een Hawaïaans snaarinstrument met wortels in Portugal.

Waarom ukelele voor een kind?

Het lijkt een leuk idee om je kind vioolles te laten nemen, jouw zoon of dochter zal het in eerste instantie vast ook een leuk idee vinden. Tot je een maand of wat verder bent en je kind de motivatie heeft verloren en je zelf helemaal gek bent geworden van dat kattengejank. De viool is een prachtig instrument maar de instapdrempel ligt gewoon erg hoog.

Een gitaar is al wat meer toegankelijk, voor kinderen kan het formaat een probleem zijn. Daarom zijn er allerlei maten gitaren bedacht voor kinderen tussen pakweg 3 en 12 jaar oud. Heel leuk maar wees wel bereid om iedere twee jaar een nieuwe gitaar te kopen.

De ukelele is zelfs in de ‘grote’ bariton uitvoering nog heel compact waarmee het ook voor kortere armpjes en kleinere vingertjes heel goed te bespelen valt. Je hoeft geen instrument op de groei te kopen omdat een uke nou eenmaal niet groot van formaat is.

Minder snaren, minder pijn

Voor de leek zal het niet direct opvallen, toch heeft een ukelele slechts 4 snaren terwijl een gitaar 6 snaren heeft. Eigenlijk zijn het de eerste 4 snaren die je op gitaren tegenkomt maar dan is de eerste snaar een octaaf hoger gestemd. Er zijn hierdoor minder akkoorden combinaties mogelijk maar met 180 opties kun je eigenlijk alle nummers spelen. Zowel klassiek als pop. Een ander voordeel is het gebruik van nylon snaren, dit is hetzelfde als met een klassieke Spaanse gitaar. Deze snaren snijden niet in de vingers zoals met stalen snaren het geval is, wat het speelplezier aanzienlijk zal doen toenemen.

Ukelele les voor een kind kan overal

Het volume van een ukelele is aanmerkelijk zachter dan een gitaar, viool of drumstel. Dit maakt oefenen een stuk minder belastend voor de omgeving. Door de eenvoud van de vier snaren speelt een kind al snel popnummers moeiteloos mee. Ook wat betreft prijs is een ukelele een instrument dat het risico waard is om te nemen. Tussen 50 en 100 euro koop je al een goede ukelele voor beginners.

Ukelele Noten

Er zijn twaalf noten in muziekschrift, dit geldt ook voor de ukelele. Afhankelijk van het instrument zul je wel specifieke noten gebruiken om te stemmen. Hoe ukelele noten en akkoorden werken leggen we uit op deze pagina.

Wat zijn de standaard ukelele noten?

In de eerste plaats is het goed om te weten dat er meer soorten ukeleles bestaan, die worden niet altijd op dezelfde wijze gestemd. Dan kun je per stijl, genre of techniek ook nog op een meerdere manieren stemmen. Laten we beginnen met een  standaard soprano, concert of tenor ukelele. Die stem je op G4, C4, E4 en A4. De C is de middelste C terwijl G, E en A de noten boven de middelste C zijn.

Er is een verschil tussen noten om te stemmen en noten op de frets. Laten we die even apart nemen.

Ukelele noten om te stemmen

Dit zijn de toonhoogten die gebruikt worden om de snaren van het instrument te stemmen. De snaren worden aangedraaid tot ze zonder in te drukken (open snaar) een specifieke toon ten gehore brengen. De standaard stemming hebben we zojuist al genoemd, de bariton ukelele is de enige standaard uke die op een andere wijze gestemd wordt. Ook uitvoeringen met meer dan 4 snaren zullen op een andere wijze gestemd worden. Jazeker, er zijn ukeleles met 5, 6 of zelfs 8 snaren.

Voor de duidelijkheid nog een keer; de standaard stem noten voor soprano, concert en tenor ukeleles zijn G-C-E-A met de C als midden C en de rest boven de midden C. Het is mogelijk om de G een octaaf lager te stemmen, of de G onder de midden C in plaats van erboven.

Bij een bariton ukelele ligt het iets anders. De standaard noten zijn in dit geval D, G, B en E met de D, G en B onder de midden C en de E boven de midden C. De bas ukelele noten wordt gestemd op E1, A1, D2 en G2.

Ukelele noten op de frets

Dit zijn de toonhoogten die gespeeld worden als de snaar wordt ingedrukt op een specifieke fret op de hals van het instrument. Iedere fret zorgt voor een halve noot hoger in klank. Als je de G snaar neemt en die op de tweede fret indrukt dan hoor je een A, op de vierde fret een B en op de vijfde fret een C. Als je dus op de twaalfde fret de snaar inhoudt dan hoor je een G op precies een hele octaaf hoger.

Hoe kun je een ukelele stemmen?

Je kunt een app op je smartphone downloaden waarmee je snaarinstrumenten kunt stemmen. Naast gitaar kun je vaak ook andere instrumenten stemmen zoals ukeleles. Het is wel mogelijk dat je voor deze apps moet betalen, of bij het gebruik van meer geavanceerde mogelijkheden of manieren van stemmen moet upgraden.

De beste optie om de ukelele noten perfect te stemmen is het gebruik van een chromatisch stemapparaat. Die bevestig je op de gitaar en je kunt dan precies aflezen op welke toonhoogte de snaar gestemd is. Vaak zal de kleur veranderen van rood (niet gestemd) naar geel (bijna gestemd) en groen (helemaal) gestemd. Als het mogelijk is stel je het stemapparaat in op 440 Hz in plaats van symbolen,

Ukelele Les

Wil je ukelele les volgen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan deze pagina voor alles wat jij moet weten over ukelele les volgen.

Is ukelele spelen moeilijk?

Een ukelele heeft meestal 4 snaren, dat zijn er twee minder dan een gitaar die 6 snaren heeft. Dat is dus hetzelfde als een basgitaar, toch speel je een ukelele meer als een gitaar. De vier snaren kun je op verschillende manieren stemmen, de standaard stemming is G-C-E-A waarmee je in de G toonaard speelt. Er zijn 180 akkoorden mogelijk, toch kun je met 4 akkoorden al honderden liedjes spelen.

De ukelele behoort tot het meest eenvoudige snaarinstrument om te leren, met een beetje ukelele les kun je zowel de klassiekers leren spelen als de laatste pop songs.

Welke akkoorden moet ik leren op een ukelele?

In de eerste plaats is het leuk om te zien dat je de terminologie al onder de knie hebt, ‘uke’ is namelijk de term die muzikanten zelf vaak gebruiken. Met een keuze uit 180 verschillende akkoorden die verstopt zitten op die kleine hals is het begrijpelijk dat het erg ingewikkeld klinkt. Focus je in eerste instantie op de 4 basis akkoorden en ga dan pas verder met de rest. Met G majeur, C majeur, D majeur en E mineur onder de knie speel jij de sterren van de hemel. Van Bob Dylan tot aan Taylor Swift speel je de populairste songs in iedere gewenste stijl.

Waar kun je ukelele les volgen?

Er zijn helaas niet zoveel muziekscholen die ukelele les aanbieden. Je kunt natuurlijk eerst gitaar leren spelen en dan overstappen, maar dan ligt de drempel om muziek te maken direct weer een stuk hoger. Je kunt ook ukelele les online volgen. Dat kost je geen rib uit je lijf, je kunt oefenen wanneer het even uitkomt en met mobiel internet heb je een ukelele muziekschool in je pocket.

Hoe begin je met ukelele spelen?

Je hebt al kunnen lezen dat 4 akkoorden voldoende is om enorm veel nummers te spelen. Die akkoorden pak je met één hand maar wat doe je met de andere? Met fingerpicking kun je alle kanten uit maar dat is niet iets waar je mee moet beginnen. Voor dit soort geavanceerde technieken moet je eerst wat ukelele les volgen. Begin liever eerst met strummen, je speelt dan alle snaren van de ukelele tegelijkertijd. Naast de eenvoudig wijze van strummen kun je zo ook oefenen om maat te houden.

Je kunt het beste met een 4/4 maat beginnen, dan is tellen makkelijk en kun je de focus leggen op tellen en maat houden. Strummen kan van boven naar beneden of van beneden naar boven. In eerste instantie zul je van boven naar beneden strummen, later kun je gaan oefenen in opwaarts strummen. Je blijft dus niet op de snaren maar beweegt je hand weer naar boven toe.

Je hoeft er geen pijn voor te lijden

Een bijkomend voordeel van ukelele les ten opzichte van gitaar leren spelen is dat ukeleles nylon snaren hebben. Western gitaren en elektrische gitaren hebben meestal stalen snaren die flink in je vingers kunnen snijden. Een ukelele spelen levert daarmee veel minder pijn op wat zeker in het begin wel zo prettig is.

Ukelele kopen

Ukelele kopen?

Wil je een ukelele kopen? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat er tien types ukelele te koop zijn? Op deze pagina geven we een overzicht van deze types en helpen we je om een ukelele te kopen die bij je past.

10 soorten ukelele

Eigenlijk zijn er 4 standaard types ukelele, daarnaast zijn er nog 6 andere types. Laten we ze allemaal even in het kort bekijken:

 1. Soprano: Dit is het kleinste model met een standaard stemming van G-C-E-A.
 2. Concert: Deze uitvoering is iets groter en heeft dezelfde standaard stemming van G-C-E-A.
 3. Tenor: Ook deze ukelele kun je weer op G-C-E-A stemmen en is weer iets groter van formaat.
 4. Bariton: De lengte is gelijk aan de tenor met het verschil dat de kast wat breder is. Dit zorgt voor een voller geluid, je stemt deze versie standaard op D-G-B-E.

Dat waren de standaard formaten, dan zijn hier nog 6 speciale uitvoeringen.

 1. Guitaar: De ‘guitarlele’ heeft in plaats van 4 snaren net zoals een gitaar 6 snaren, zo kun je meer akkoorden spelen.
 2. Bas: De stemming is hier E-A-D-G en de body is van een bariton ukelele.
 3. Banjo: De ‘bajolele’ klinkt als een banjo maar heeft een kleiner formaat.
 4. Elektrisch: Deze ukelele kan met versterking worden gespeeld. Een losse microfoon op een standaard model kan uiteraard ook.
 5. Sopranino: Deze mini-ukelele is nog kleiner dan normaal en heeft 10 fretten.
 6. Ananas: Dit model lijkt meer op de traditionele luit wat zorgt voor een hoger volume en andere klank.

Met name de eerste vier modellen kom je vaak tegen bij een ukelele kopen. Kijk altijd goed om welk type het gaat, en kies het instrument dat aansluit op jouw manier van spelen.

Welke ukelele kopen?

Je kunt voor enkele tientjes al een ukelele kopen. Dit zijn leuke decoratie ukes maar om echt mee te spelen schieten ze tekort. De materialen zijn dun en van lage kwaliteit, de constructie is gewoon niet goed. Als je de snaren op spanning zet trek je de hals soms al krom. Deze goedkope ukeleles hebben het instrument een slechte naam gegeven. De ukelele wordt vaak gezien als ‘speelgoed’ gitaar voor kleuters terwijl het gewoon een volwaardig snaarinstrument is. Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven voor een goede uke, het kán trouwens wel als je echt serieus bent en een dikke portemonnee hebt. Enkele populaire merken zijn:

Cordoba

Dit merk is gespecialiseerd is snaarinstrumenten met nylon snaren, naast klassieke gitaren maken ze ook ukeleles. Ze maken gebruik van zeer goede materialen en de bouwkwaliteit is uitstekend.

Kala

Dit merk is de Casio of Yamaha van ukes, dat is geen kritiek. Hier bedoelen we mee dat ze een enorm breed assortiment aan modellen bieden, van leuke instap ukeleles van rond de 50 euro tot aan high-end modellen die 1000 euro kosten.

Martin

Als je echt serieus bent met muziek dan kun je misschien beter een Martin ukelele kopen. Schrik niet, de prijzen voor deze handgemaakte instrumenten kunnen oplopen tot 5000 euro en zelfs meer.

Er zijn nog meer merken met kwalitatief goede ukeleles in hun assortiment zoals die van het bekende gitaar merk Fender. Kijk ook naar reviews van gebruikers om een keuze te maken.